MEDITATIE

Meditatie is een vorm van mentale, fysieke en spirituele oefening.
Vele religies en geloofsstromingen kennen sinds eeuwen reeds de meditatie in een of andere vorm.
De laatste jaren komt deze vorm van ontspanning weer op de voorgrond wegens onze nood aan ontspanning in onze jachtige levenstijl,
het herverbinden met onze eigen diepere persoon in deze ultra-geconnecteerde mediawereld.

In alle gevallen gaat het om de standaard hersenactiviteit van het denken te onderbreken door een bewust gewaarworden in het NU en HIER.
Dit kan door te focussen op iets, of op …  niets.
Soms wordt het lichaam gebruikt om te focussen (Yoga of ademhalingmeditaties), soms gebruikt men beeldenvorming (verbeelding).
Waar men vroeger dacht dat men aan NIETS moest denken om te kunnen mediteren (wat veel energie vergt) is men er vandaag algemeen over eens dat meditatie meer gaat om BEWUST ZIJN van het denken dan wel over het de inhoud van het denken. Met andere woorden: observeren hoe de gedachten gevormd worden en voorbijgaan als wolken in de lucht, eerder dan ingaan op de inhoud van de gedachten.

Waarom is meditatie belangrijk voor lichaam en geest?
Tijdens de meditatie gaan de hersenen, door het activeren van het parasympatische zenuwstelsel, signalen van rust uitzenden naar het lichaam waardoor het lichaam in herstel- en rustmodus gaat. Dit wordt aangetoond door de wetenschappelijke analyses die gevoerd werden tijdens hartcoherentietraining.

In onze westerse wereld heeft de mens weinig tijd meer voor rust, waardoor een versnelde veroudering en uitputting van het lichaam optreedt. Onder stress verhogen de cortisol en adrenaline niveaus in het lichaam. Tijdens de meditatie verlagen deze weer waardoor het lichaam en de organen in herstelmodus kunnen gaan, wat de weefsels regenereert.
Het verhogen van deze hormoonspiegels is bijzonder belangrijk om moeilijke situaties te kunnen beheren. Het verhoogt onze aandacht, concentratie, allertheid.
Maar om correct te kunnen verhogen wanneer nodig, dienen deze niveaus ook regelmatig te verlagen.
In ons westerse jachtig en stressvol bestaan blijft echter onze stresshormonenspiegel te hoog en putten we ons lichaam uit, uur per uur, dag per dag, weken en maanden aan een stuk.
Ons circadiaan ritme (dagritme van het lichaam) wordt negatief beïnvloed waardoor ons dag/nachtritme verstoord wordt en we slecht, verkeerd of onvoldoende slaap hebben.
Door vermoeidheid komen we ook weer sneller in stressgevoel.
Door langdurig in verhoogd stressniveau te zitten putten we ons lichaam fysiologisch uit waardoor we geen correct afweerrespons meer kunnen geven en ons lichaam vaker ziek valt ofchronische ontstekingen vormt. In verergde vorm heet dit Burn Out.

De meditaties die ik beoefen en aanleer zijn de volgenden:
-         Reiki meditatie (gebaseerd op de chakra’s als lichamelijke referentiepunten)
-         Hartcoherentie oefening (beïnvloeden van je hartslag variabiliteit onder invloed van je ademhaling)
-         Mindfullness meditatie

Contact opnemen

VIA 0493/96.20.40 OF

Bedankt! Ik neem snel contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.